تغییر شکل ظاهری و افتادگی سینهها شاید یکی از رایجترین نگرانی زنان در دوران شیردهی و میانسالی باشد اما باید بدانید که پایین آمدن پستان با افزایش سن امری طبیعی و معمول است . با این حال اگر به هر دلیلی افتادگی سینه باعث تضعیف اعتماد به نفس شما شده و به دنبال درمان اصولی آن هستید، خواندن این مقاله از سایت دکتر بتول طاهری پیشنهاد ما به شماست.
منظور از افتادگی سینه چیست؟
افتادگی سینه (Breast ptosis) پتوز پستان به حالتی گفته میشود که سینهها وضعیت طبیعی خود را از دست داده و به سمت پایین کشیده شوند. در این حالت، سینه از شکل و موقعیت ایدهآل خود خارج و برجستگی بالای سینه کم شده و نوک سینه به سمت پایین متمایل میشود.
پتوز میتواند در سه حالت خفیف متوسط و شدید باشد. این موارد با توجه به موقعیت نوک سینه نسبت به خط زیر سینه تعیین میشود . در نوع شدید نوک سینه کاملا به سمت پایین قرار دارد. همچنین یک نوع افتادگی کاذب پستان وجود دارد که در آن نوک پستان در محل طبیعی قرار دارد ولی بافت شل سینه به پایین آویزان شده است .
رایجترین علائم و نشانههای افتادگی سینه عبارتاند از:
- سینهها برجسته نیستند و به پایین سنگینی میکنند.
- پوست سینهها کشیده و نازک شده است.
- نوک سینه به پایین متمایل میشود.
- عدم توازن در اندازه و شکل سینهها مشاهده میشود.
چه کسانی مستعد ابتلا به افتادگی سینه هستند؟
این عارضه ممکن است به هر دلیل و در هر سنی، فرد را درگیر کند و با ایجاد تغییر در حالت ظاهری پستانها، باعث کاهش اعتماد به نفس و ناراحتی فرد از ظاهر خود شود. با این حال بعضا افرادی هستند که به دلیل شرایط خاص جسمانی و سبک زندگی بیشتر مستعد ابتلا به این عارضه هستند. در ادامه به بررسی دلایل این عارضه خواهیم پرداخت.
رایجترین علت افتادگی سینه
1- افزایش سن
با بالا رفتن سن، پوست کلاژن کمتری تولید میکند و الاستین آن نیز کاهش مییابد. این اتفاق باعث کاهش سفتی و انعطاف پوست سینه شده و سینهها به سمت پایین متمایل میشوند.
2- تغییرات وزن:
تغییرات چشمگیر در وزن بدن، به خصوص افزایش و کاهش مکرر وزن، میتواند به کاهش کشسانی پوست سینه و در نتیجه پتوز منجر شود.
3- بارداری و شیردهی:
در طول بارداری و شیردهی، تغییرات هورمونی و وزنی بر روی سینهها تاثیر زیادی میگذارد، به این صورت که در این دوران سینهها بزرگ و سنگین میشوند و پس از پایان شیردهی، ممکن است به شکل و موقعیت قبلی خود برنگردند و این عارضه رخ دهد.
4- عوامل ژنتیکی:
عوامل ژنتیکی و موروثی هم میتوانند نقش عمدهای بر تغییر ساختار و بافت سینه داشته باشند. اگر یکی از اعضای خانواده شما تجربه افتادگی سینه داشته باشد، احتمال این عارضه در افراد دیگر افزایش می یابد.
روش های درمان افتادگی سینه
- انجام تمرینات ورزشی در جهت تقویت عضلات سینه: مانند پرس سینه، پرس هالتر و تمریناتی از این دست که عضلات سینه را تقویت میکنند، مفید خواهند بود.
- استفاده از سوتین مناسب: به منظور کاهش فشار و کشش بر روی بافت پستان
- روشهای جراحی: در موارد خفیف تا شدید ، با انواع روشهای جراحی ماستوپکسی و گذاشتن پروتز سینه، این عارضه درمان میشود.
راه های پیشگیری از افتادگی سینه
- استفاده از سوتین مناسب
- ثبات وزن بدن
- تقویت عضلات سینه
- مراقبتهای پوستی
- پرهیز از مصرف مشروبات الکلی و سیگار
- مراقبتهای اصولی در دوران بارداری و شیردهی
*~ سوالات متداول درباره افتادگی سینه ~*
خیر، افتادگی سینه محدود به سن نیست و میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد.
بله، بارداری و شیردهی تغییرات قابل توجهی در سینه ایجاد میکنند و ممکن است باعث افتادگی سینه شوند. تغییرات هورمونی، تغییر ساختار بافتی پوست و بافت پشتیبانی سینه، افزایش حجم و سنگین شدن سینه در این دورانها میتواند به افتادگی سینه منجر شود.
تمرینات ورزشی منظم و مخصوصی برای تقویت عضلات سینه میتوانند به پشتیبانی و حجیمسازی سینهها کمک کرده و از افتادگی سینه جلوگیری کند. تمریناتی مانند پرس سینه، پرس هالتر تمرینات دیگری که عضلات سینه را تقویت میکنند، میتواند در این زمینه مفید باشد.
روشهای جراحی مانند ماستوپکسی یا لیفت سینه، جراحی پروتز سینه ، برنامه ورزشی اصولی، استفاده از سوتین مناسب از جمله راهکارهای رایج برای درمان افتادگی سینه هستند.