عفونت بعد از عمل پروتز سینه اگرچه نادر است ولی یکی از مهمترین عوارض این جراحی به شمار می رود که با علائمی مانند تورم، درد، قرمزی، گرمی یا خارش در محل برش همراه است. دلایل متعددی سبب بروز این عارضه در افراد می شود. جهت آشنایی بیشتر با علل، علائم و راه های درمان عفونت بعد از عمل پروتز سینه، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
عفوت سینه بعد از عمل پروتز
عمل پروتز سینه یک جراحی تهاجمی است که به روش باز و ایجاد برش در زیر سینه انجام می شود. به همین علت ورود باکتری از طریق زخم و بروز عفونت در این عمل وجود دارد. به طور کلی، عفونت ممکن است به دو صورت عفونت سطحی (در پوست و بافت بیرونی) و یا عفونت عمقی (در محدوده داخلی زخم و پروتز) رخ دهد.
علائم عفونت بعد از پروتز سينه
شایع ترین علائم عفونت پس از عمل پروتز سینه عبارتند از:
- تورم، قرمزی و درد در محل عمل جراحی
- گرمی ناحیه زخم و بخیه
- خروج مایعات غیرعادی از زخم
- تغییر در شکل و ساختار پروتز سینه
- تب و علائم عمومی عفونت مانند لرز، خستگی و تهوع
در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا عفونت را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند.
علت عفونت بعد از پروتز سينه
علت دقیق عفونت های پس از جراحی پروتز سینه نامشخص است و ممکن است برای هر بیمار یکسان نباشد. در برخی موارد، می توان علت آن را در سطح آلوده روی پروتز پستان ردیابی کرد. وجود یک باکتری در ناحیه جراحی، یکی از اصلی ترین دلایل بروز عفونت است.
همچنین، باکتری ها و میکروب ها می توانند از طریق عوامل محیطی و خارجی مانند لوازم پزشکی آلوده باعث ایجاد عفونت شوند . انتقال عفونت به طریق خونی از یک محل دیگر از بدن مثل عفونت ادراری عفونت پوستی از علل دیگر میباشد. انتقال خونی عفونت تا زمان تشکیل کپسول دور پروتز توسط بدن وجود دارد و ممکن است تا ماهها فرد در خطر عفونت باشد . پس درمان عفونتهای بدن پس از جراحی پروتز سینه مهم میباشد.
یکی از مهم ترین علل عفونت عدم مراقبت کافی و پانسمان نادرست ناحیه عمل است . رعایت کردن دقیق دستورات پزشک حائز اهمیت زیادی است. از دلایل دیگر می توان به انجام جراحی پروتز و لیفت همزمان سینه اشاره کرد بعلت باز شدن بافت غددی سینه حین جراحی باکتری های موجود در مجاری شیری میتواند محیط عمل را آلوده کند .
عوامل خطر در بروز عفونت بعد از پروتز سینه
برخی عوامل وجود دارد که ممکن است خطر ابتلا به عفونت سینه بعد از پروتز را افزایش دهد که مهمترین آن ها عبارتند از:
- داشتن سابقه عفونت در ناحیه سینه
- ضعف سیستم ایمنی بدن و بیماری های مزمن مانند دیابت و HIV
- مصرف الکل، سیگار و استفاده از مواد مخدر
- عدم رعایت بهداشت و مراقبت از زخم بعد از عمل
- تعریق بیش از حد
درمان عفونت بعد از پروتز سينه
اغلب پزشکان و جراحان پس از جراحی های زیبایی سینه برای جلوگیری از بروز عفونت، آنتی بیوتیک تجویز می کنند، با این حال ممکن است بیمار دچار عفونت شود. در صورتی که عفونت به موقع تشخیص داده شود، پزشک داروهای آنتی بیوتیک (خوراکی یا تزریقی) تجویز می کند. چنانچه عفونت شدید رخ دهد و بافت های سینه درگیر عفونت شود، عمل جراحی انجام خواهد شد. در طی این عمل بافت عفونی برداشته می شود. در مواقعی که وسعت عفونت بسیار گسترده است، جراح پروتز سینه را خارج کرده و چند ماه بعد پس از کنترل کامل عفونت اقدام به جاگذاری مجدد پروتز نماید.
پیشگیری از عفونت پروتز سینه
رعایت دستورالعمل های پزشکی و برخی نکات ساده بعد از پروتز سینه می تواند از بروز عفونت جلوگیری کند. روش های پیشگیرانه از بروز عفونت بعد از پروتز سینه عبارتند از:
- داروهای تجویزی پزشک بعد از عمل، به ویژه آنتی بیوتیک ها، را به طور منظم مصرف کنید.
- تا قبل از بهبودی کامل زخم ها از حمام های طولانی مدت یا قرار گرفتن در وان آب گرم خوددداری کنید.
- حداقل تا چند هفته از شنا کردن در استخر، رفتن به سونا و جکوزی اجتناب کنید.
- از لمس کردن، خاراندن و مالش محل های برش اجتناب کنید.
- استفاده از دئودورانت و اسپری را در صورتی که برش در زیر بغل باشد تا زمانی بهبودی کامل متوقف کنید.
- به شکل منظم منطقه عمل را تمیز و خشک نگه دارید تا عفونت رشد یا گسترش پیدا نکند.
کلام آخر
عفونت پس از پروتز سینه به عوامل مختلفی مانند وضعیت عمل جراحی، مراقبت درست از محل جراحی و سلامت عمومی بیمار بستگی دارد. این جراحی فقط در اتاق عمل استریل در بیمارستان قابل انجام است تا شرایط استریل حین عمل کنترل شده باشد و عفونت به حداقل برسد. علاوه بر این، مراقبت از زخم و بخیه بعد از پروتز سینه نیز می تواند از ایجاد و گسترش عفونت سینه جلوگیری کند. در پایان توصیه می شود در صورت مشاهده علائمی مانند قرمزی، تورم، ترشحات چرکی ناحیه زخم همراه با تب بعد از عمل پروتز سینه، فورا به جراح مراجعه نمایید.