هموروئید یا بواسیر یک مشکل ناراحت کننده است که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند. اگرچه این عارضه خطرناک نیست، اما تشدید آن می تواند سبب خارش و درد و خونریزی و ناراحتی فرد شود. اغلب اوقات، می توانید با خیال راحت هموروئید را در خانه مدیریت کنید. با این حال، شرایطی وجود دارد که برای درمان هموروئید به پزشک نیاز است. اما سوال اینجاست که اگر بواسیر درمان نشود، چه اتفاقی می افتد؟ به منظور آشنایی با عوارض و عواقب عدم درمان بواسیر یا هموروئید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بواسیر یا هموروئید
بواسیر یا هموروئید برجستگی هایی هستند که در اطراف مقعد با متورم شدن سیاهرگ ها و بافت اطراف آن ایجاد می شوند. آنها می توانند دردناک و همراه با خارش باشند و گاهی اوقات خونریزی کنند. برخی از آنها خفیف هستند و ناراحتی قابل توجهی ایجاد نمی کنند. برخی دیگر بزرگ و بسیار دردناک هستند.
به طور کلی، هموروئید به دو شکل بواسیر داخلی و هموروئید خارجی وجود دارد. البته شایان ذکر است که عدم درمان بواسیر داخلی و خارجی در مراحل اولیه بیماری می تواند سبب بروز بواسیر ترومبوزه (لخته شدن خون داخل هموروئید)یا پرولاپس (بیرون زدگی شدید و آویزان شدن)آن شود. هموروئید های داخلی در انتهای راست روده ایجاد شده و قابل مشاهده نیستند. در حالی که هموروئید خارجی در زیر پوست اطراف مقعد ایجاد شده و به راحتی با انگشتان دست قابل لمس است.
آیا بواسیر خود بخود درمان می شود؟
بواسیر حاد اغلب و به طور معمول خود به خود از بین می رود، البته چندین روز طول میکشد تا بدون درمان بهبود یابد. با این حال، در موارد شدید با علائمی مانند درد و خونریزی، عدم درمان بواسیر می تواند مشکلات جدی برای فرد ایجاد کند. در برخی موارد حتی ممکن است درمان های دارویی و خانگی موثر نبوده و نیاز به عمل جراحی باشد. به همین علت اگر هموروئید دارید به پزشک خود اطلاع دهید تا درمان مناسب برای شما در نظر گرفته شود.
عوارض عدم درمان بواسیر یا هموروئید
به طور کلی، هموروئید بیماری خطرناکی نیست، اما در برخی مواقع که بیماری تشدید می شود و به درمان های معمولی جواب نمی دهد مراجعه به پزشک ضرورت پیدا می کند. مهمترین عوارض عدم درمان بواسیر عبارتند از:
1- کم خونی
یکی از عوارض اصلی عدم درمان هموروئید، خونریزی است که ممکن است باعث افت کیفیت زندگی فرد شود. اگر هموروئید باعث خونریزی جدی شود، ممکن است تعداد گلبول های قرمز خون کاهش یابد و منجر به کم خونی شود .
2- هموروئید ترومبوزه
هموروئید ترومبوزه نوعی هموروئید خارجی است که در داخل آن لخته خون به وجود می آید. این نوع از بواسیر بسیار دردناک است و درد می تواند تا چندین روز ادامه داشته باشد. گاهی هموروئید ممکن است بنفش یا آبی تیره بوده و بسیار متورم شود.
3- هموروئید حاد
هموروئید حاد یکی از عوارض عدم درمان بواسیر است. فردی که در این وضعیت قرار دارد، هموروئید درجه ۳ یا ۴ داخلی دارد که از مقعد بیرون زده است و بنابه دلایلی انقباض عضلات اسفنکتر مقعد به قسمت گردن بواسیر فشار آورده باعث جمع شدن خون داخل آن شده و ورم شدید اتفاق می افتد و در این وضعیت خطر از دست دادن خون رسانی به بالشتک هموروئید وجود دارد که میتواند منجر به مرگ بافت هموروئید یا همان نکروز شود.
4- ایجاد درد، خارش و التهاب
هموروئید ممکن است باعث درد شدید، خارش و التهاب در دور مقعد شود که با توجه به شدت درد به افت کیفیت زندگی فرد منجر میشود.
5- عفونت
به دلیل سائیدگی، روی بافت هموروئید می تواند زخم ایجاد شود و اگر زخم عفونت کند ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک داشته باشد.
6- نیاز به جراحی بواسیر
یکی از عوارض و عواقب عدم درمان بواسیر در مراحل اولیه و تشدید بیماری، ضرورت فرد به انجام جراحی بواسیر است. در اکثر مواقع اگر بیمار پس از مشاهده علائم اولیه این بیماری به پزشک مراجعه کند، ممکن است درمان غیر جراحی موثر باشد.
چه زمانی نیاز به جراحی هموروئید است؟
جراحی هموروئید در صورتی لازم است که درمان های دیگر مانند تغییر رژیم غذایی، مصرف داروها، تزریقات درمانی نتواند بهبودی کامل را به دنبال داشته باشد و علائم بیماری همچنان ادامه داشته باشد. همچنین، در صورت وجود عوارض جدی مانند خونریزی شدید، بیرون زدگی وسیع همراه التهاب حاد و هموروئید ترومبوزه نیز جراحی بواسیر ضروری است. در حال حاضر بواسیر با لیزر قابل درمان است. مزیت جراحی هموروئید با لیزر این است که زخم بعد از عمل سطحی است و کمترین درد را ایجاد می کند و باعث بهبودی سریعتر نسبت به جراحی سنتی می شود.
آیا هموروئید دوباره عود می کند؟
بله، در شرایط خاصی هموروئید ممکن است دوباره عود کند، اما با پیروی از یک رژیم غذایی سالم، مصرف آب کافی و اجتناب از زور زدن موقع دفع می توانید از بازگشت بواسیر جلوگیری کنید. همچنین، تمرینات ورزشی مرتب نیز می تواند به بهبود و پیشگیری از عود هموروئید کمک کند. در صورت بازگشت مجدد بواسیر، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
عوارض مصرف داروهای آنتی هموروئید چیست؟
یکی از روش های درمان بواسیر استفاده از داروهای آنتی هموروئید است که اغلب به صورت پماد استعمال می شود. اگرچه این داروها موثر هستند، اما استفاده بی رویه و سر خود از آن ها ممکن است با عوارضی همراه باشد که عبارتند از:
- خشکی و سوزش
- تحریک و التهاب
- خونریزی یا قرمزی
- بثورات پوستی همراه با پوسته پوسته شدن، ترشح و خارش
- تغییرات در رنگ پوست ناحیه مورد استفاده
- حساسیت و آلرژی به دارو
- احساس سردی یا گرمی در ناحیه مورد استفاده
- عفونت در ناحیه مورد استفاده
- افزایش درد و آسیب به بافت های داخلی در صورت استفاده از داروهای آنتی هموروئید با مواد ضد التهابی حاوی کورتون
توصیه می شود که قبل از شروع مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت نمایید. توجه داشته باشید که استعمال بی رویه از پمادهای ضد بواسیر می تواند عوارض فوق را ایجاد کند، لذا از مصرف خودسرانه این داروها اجتناب کرده و به پزشک مراجعه نمایید.
کلام آخر
اگرچه بواسیر بیماری خطرناکی به نظر نمی رسد، اما هنگام اجابت مزاج ایجاد مزاحمت می کند و در طول روز خارش ایجاد می کند. اگر بواسیر برای مدت طولانی درمان نشود یا به طور نامناسب درمان شود، احتمال التهاب و بروز مجدد علائم وجود دارد . به همین علت برای جلوگیری از بروز عوارضی که در اثر عدم درمان بواسیر یا هموروئید ایجاد می شود، به متخصص جراح عمومی مراجعه نمایید.